top of page

Kun je zwanger zijn van een boek?

Kun je fysiek zwanger zijn van een boek? Het klinkt raar, maar zo voelt het wel. Zomer 2022 had ik twee zomermaanden vrij gemaakt om te werken aan De Liefde Ontsluierd, het nieuweZeven Sluierboek. Ik was er klaar voor. En toen was er eind juni ineens een aanrijding. Na een paar dagen flink trillen, een nieuwe auto regelen en bijkomen, merkte ik dat mijn buik flink opgezwollen was. Ik leek wel vier maanden zwanger.

Een stuk later dan gepland begon ik dan toch te schrijven. Dat ging gestaag, alleen bleef mijn hoofd zo wattig. Waar ik voorheen fris en fruitig om zes uur ‘s morgens achter mijn toetsenbord kroop, miste ik nu de energie. Alsof ik onder een sluier leefde. Maar woord voor woord, pagina na pagina, vorderde het boek toch, bijna als in trance. En mijn buik bleef opgeblazen, wat ik ook deed.


Toen ik de eerste opgemaakte versie binnen had, gebeurde het: voor het rode stoplicht reed iemand van achteren op mijn auto. Mijn zoon, die naast me zat vroeg bezorgd hoe het met me was. Hij wist hoe de eerste aanrijding me had geraakt - niet eens fysiek, maar wel op alle andere lagen. Een beetje verbaasd keek ik hem aan en antwoordde: ‘Eigenlijk heel goed’. De mist die al die tijd in mijn hoofd had gehangen, was weg. De volgende ochtend werd ik om zes uur wakker met een lijf vol energie. En toen ik de dag daarna in de spiegel keek, zakte mijn mond open van verbazing. Mijn buik was weer plat. Nou ja, een stuk platter. De airbag was weg. Het voelde zoals na de geboorte van mijn zoon, twintig jaar geleden. Toen leek na een paar dagen alles van binnen op haar plek te vallen en kon ik weer mijn spijkerbroeken aan.


Co-auteur en Taotrainer Reinoud Eleveld had het van meet af aan over een verschuiving van de ‘Lens of Perception’ door de klap van het ongeluk. “Ik kan ‘m terugzetten, maar ik mag het niet, je moet het zelf doen.” En dat is gelukt. De sluier over mijn hoofd is weg. en die dikke buik ook. Na een soort olifantenzwangerschap van dik anderhalf jaar mocht de De Liefde Ontsluierd de wereld in.

Ik voel een nieuwsgierigheid naar die Lens of Perception. Er is nog zoveel te ontdekken en te ontsluieren. Wie weet… over een paar jaar :)


De Liefde Ontsluierd bevat naast veel (ver)nieuwe(nde) informatie ook bijzondere, eerlijke en vaak ontroerende persoonlijke ervaringen van veel verschillende mensen. Ook Reinoud en ik delen verhalen. Je kunt het boek hier bestellen: https://www.vrouwenwijsheid.nl/produ.../de-liefde-ontsluierd

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page